In 2017 kwamen leerlingen van de Ds. Derksenschool in ons dorp met hun project ‘Wensboom’ als winnaar uit de bus tijdens de vijfde editie van de jeugdgemeenteraad Buren.
De leerlingen hadden een wensboom bedacht met als doel de saamhorigheid in het dorp te behouden en eenzaamheid van de inwoners tegen te gaan. In 2018 is er een fraai vormgegeven stalen wensboom gerealiseerd en geplaatst in de speeltuin van Ravenswaaij. In deze boom kunnen inwoners hun wens achterlaten. De leerlingen van de bovenbouw proberen regelmatig een wens uit te laten komen.
En zo lag daar op een dag de wens van een inwoner van Ravenswaaij in de boom:
Hallo leerlingen van de Ds. Derksenschol, Weet je wat ik graag zou wensen...? Dat de gebeurtenissen uit Ravenswaaij van vroeger opgeschreven worden, opdat deze ver halen niet verloren gaan. Regelmatig hoor ik een verhaal over het vroegere Ravenswaaij en dit zijn vaak grappige of boeiende gebeurtenissen. Zo sprak ik iemand die vroeger naar de school in het dorp ging op zijn klompen en vaak koude voeten had tijdens de lesuren. Ik hoor ook ver halen die zich afgespeeld hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog, er zijn zoveel herinneringen waar van ik vind dat deze niet vergeten mogen worden. Zou het niet super zijn als jullie, als bovenbouwleerlingen, bi j de ouder e inwoners van Ravenswaaij langsgaan en met hen praten over de verhalen van vroeger? Je kunt dan met een mobiele telefoon de gesprekken opnemen en later verder uitwerken door ze op te schrijven. Jullie zouden ver schillende mensen kunnen vragen naar dezelfde gebeurtenissen zoals fruitteelt, veehouderij, oorlog en bijvoorbeeld hun kinderjaren. Die opgeschreven verhalen kunnen dan gebundeld worden tot een boekwerkje (met eventueel foto’s van toen en nu). Wat vinden jullie van deze wens?
Groetjes van Linda Sap
De leerlingen van de bovenbouw besluiten samen met juf Willemieke om de wens in vervulling te laten gaan, omdat deze aansluit bij het doel van de wensboom.
Zo gaan 16 enthousiaste leerlingen op bezoek bij 8 oudere inwoners in Ravenswaaij, om interviews af te nemen.
De geïnterviewden hebben de verhalen verteld over hoe zij destijds hun kinderjaren in Ravenswaaij ervaren hebben. Ieder beleefde dit op zijn of haar eigen manier en heeft dit in een persoonlijk verhaal verwoord. Nu zijn deze belevingen tot boekvorm gebundeld en zullen de verhalen nooit meer verloren gaan.
De bovenbouwleerlingen van de Ds. Derksenschool hebben actief meegewerkt in het proces; van interview tot het laten drukken van 500 exemplaren van het boek. Een leerzaam project! Na de boekuitreiking door de burgemeester Jan de Boer op 1 juli 2020 is er veel bekendheid gegeven aan het boek. Zowel de Zakengids als de Gelderlander schreven een mooi artikel over dit project. Ook is de uitreiking van het boek uitgezonden op de regionale televisie en heeft Omroep Gelderland op Instagram een item uitgezonden met 2 leerlingen die vertelden over enkele hoofdstukken uit het boek die te maken hadden met de oorlogsverhalen uit Ravenswaaij. Het boek ligt inmiddels ook ter inzage bij het Regionaal Archief Rivierenland en het streekmuseum Baron van Brakell te Ommeren.
Omdat het mooie en bijzondere verhalen zijn willen de leerlingen deze delen met alle dorpsbewoners van Ravenswaaij. Daarom is besloten om ieder huishouden in Ravenswaaij een gratis boek te overhandigen. Het boek is door velen met enthousiasme gelezen, voor ouderen soms een feest der herkenning. Naast de uitreiking van het boek aan de dorpsbewoners, is er ook een beperkt aantal boeken beschikbaar voor losse verkoop. Mocht u een tweede boek willen of wilt u het boek kopen voor iemand die een band heeft met Ravenswaaij dan kan dit.