De Stichting Dorpsraad Ravenswaaij is opgericht op 1 december 1998 met als doel een klankbordfunctie te vervullen tussen (destijds) de gemeente Maurik en de bewoners van het dorp Ravenswaaij. De initiatiefnemers en bestuursleden van het eerste uur waren Albert Visser, Boudewijn Spitzen, Michiel Verschoor, Jaap Baauw en Peter Wesselo.
Aanleiding voor de oprichting van de dorpsraad waren onder andere de plannen van de gemeente Maurik om in Pension Anna's Hoeve aan de Ravenswaaijsesteeg ongeveer 100 asielzoekers te huisvesten, alsmede de plannen van gemeente en Provincie om de oversteek N 320-Ravenswaaijsesteeg af te sluiten.
De oprichting van de dorpsraad is destijds goed en grondig aangepakt. Er kwam een formeel convenant met de gemeente Maurik, later overgenomen door de gemeente Buren. In dit convenant zijn de afspraken en verwachtingen naar elkaar duidelijk vastgelegd, evenals een kleine onkostenvergoeding voor (vergader)activiteiten van de dorpsraad. De dorpsraad is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Tiel en lid van de Gelderse Vereniging van Kleine Kernen.
2 tot 3 keer per jaar werd er vergaderd in het dorpshuis de Rozenhoek, vaak in bijzijn van een wethouder, ambtenaar van de gemeente en diverse geïnteresseerde dorpsbewoners.
Verschillende onderwerpen en ideeën kwamen (en komen) ter sprake, al spoedig gevolgd door de wens om een aantal woningen voor ouderen, jongeren en sociale huurwoningen te bouwen om het dorp levendig en vitaal te houden. De basisschool, het dorpshuis en de kerk spelen hierbij een belangrijke rol.
Omdat de wens met betrekking tot nieuwbouw in 2003 en 2004 steeds op de agenda terugkwam, heeft de dorpsraad in 2005 het initiatief genomen tot een woningbouw enquête. Het enthousiasme onder jong en oud om in Ravenswaaij te kunnen (blijven) wonen bleek, met ongeveer 20 concrete reacties, boven verwachting groot.
Maar waar en hoe te bouwen? Via de Vereniging Kleine Kernen is gekeken naar bouwen in eigen beheer, later via de politiek onder invloed van de PvdA wel gerealiseerd in Buren. De uiteindelijke locatie en omvang van het bouwproject zorgde van 2006 tot 2008 voor nogal wat beroering in ons dorp. Uiteindelijk is, via de gemeente Buren, de grond van de familie Van den Over, waar vroeger het Rozenwater (onze schaatsbaan) lag, aangekocht en doorverkocht aan de projectontwikkelaar de Vree & Sliepen. Namens de dorpsraad is de ontwikkeling van het bouwplan via een afvaardiging in de klankbordgroep, waarin met name Marieke Wannet een belangrijke rol heeft gespeeld, kritisch gevolgd. Uiteindelijk is het plan, na vele inspraakprocedures en gesprekken met bewoners en gemeente, medio 2009 vastgesteld.
Helaas gooide de economische crisis roet in het eten en kwam de bouwlocatie braak te liggen. Steeds weer bleef de dorpsraad met de gemeente in gesprek, de bouwgrond met het goedgekeurde bestemmingsplan wisselde een aantal keer van eigenaar, totdat er medio 2017 - 2018 serieuze plannen lagen van Ingenious Vastgoed. Het bouwplan Nieuwe Zandekkers 1, met 22 huizen in 3 prijsklassen en uitvoeringen, kwam in de verkoop en is inmiddels gerealiseerd. De woningen werden snel verkocht en het plan werd snel gevolgd door het plan Nieuwe Zandekkers 2, een modern bouwplan, passend bij het eerdere plan en de contouren van ons dorp en voorzien van de meest milieuvriendelijke voorzieningen. De woningen worden naar verwachting in het najaar van 2020 opgeleverd, 15 jaar na de eerste woningbouw enquête. Inmiddels kunnen we spreken van een verrijking van ons dorp wat de leefbaarheid, nu en in de toekomst, ten goede komt.
Overleg met de gemeente Maurik, en later de gemeente Buren, is er altijd geweest. In eerste instantie wist de gemeente niet goed om te gaan met de (soms lastige) dorpsraad, later werd onze dorpsraad juist een voorbeeld van bewonersparticipatie in de gemeente en speerpunt van diverse politiek partijen.
Burgemeester Tammes, later de Boer, maar vooral de verantwoordelijke wethouders waren (en zijn) onze gesprekspartners. Gerrie van der Donk was in de beginperiode een trouwe bezoeker van onze vergaderingen. Met wethouder Vreeken van de PCG hebben we eens een vergadering gehad bij Boudewijn Spitzen in de tuin, die ook voor heerlijke kersen had gezorgd. Deze setting zorgde voor meer begrip en tolerantie naar elkaar toe.
Het was lastig werken met de verschillende interim wethouders als gevolg van de vaak onrustige en instabiele Burense politiek. Zo wist wethouder Hompe niet eens dat Ravenswaaij aan de Westelijke kant van het Amsterdam-Rijnkanaal ligt en had wethouder Wink vooral mooie woorden en beloftes. Wethouders Sander van Alfen, Henk de Ronde en Sietske Klein waren met name betrokken bij de woningbouw.
Met een aantal dorpen zijn gesprekken gevoerd over de wijze waarop onze dorpsraad functioneert, onder andere met vertegenwoordigers van de dorpen Kerk Avezaath, Zoelen en Beusichem waar, in navolging, ook dorpsraden (of signaleringsgroepen) zijn ontstaan.
Wensen en ideeën, en daar samen over praten, houdt ons dorp levendig. Op dit moment zijn vooral de overlast van motorrijders op de Lekbandijk, te hard rijdende automobilisten, de verlichting en gladheidsbestrijding van de straten en wegen in (en naar) ons dorp, het afval van recreanten langs de Lek en de afnemende betrokkenheid en ondersteuning bij de verschillende verenigingen in ons dorp de belangrijkste gespreksonderwerpen.
Grote of kleine thema’s, het maakt niet uit. Breng ze in en praat mee! We faciliteren als dorpsraad graag het gesprek en vervullen hierbij de verbindingsfunctie tussen onze dorpsbewoners en de gemeente Buren. U bent van harte welkom bij de eerstvolgende vergadering van de dorpsraad, die voortaan aangekondigd wordt via onze nieuwe internetsite!
24 Augustus 2020
Namens het bestuur van de Stichting Dorpsraad Ravenswaaij,
Rens Mulder voorzitter.